Την εντύπωση ενός άτυπου μορατόριουμ ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο επιχειρεί να δώσει η κίνηση της Άγκυρας να δεσμεύσει στον κόλπο της Αττάλειας περιοχή για έρευνες του Oruc Reis μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Με τη ναυτική αναγγελία που εξέδωσε χθες ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, το τουρκικό ερευνητικό θα «κρατάει ζεστές τις μηχανές» μέχρι τις 21 Ιουνίου 202, κάνοντας έρευνες σε μη αμφισβητούμενη περιοχή. Βέβαια, η αναγγελία αυτή δεν εμποδίζει την Άγκυρα μελλοντικά να βγάλει άλλη Navtex με διαφορετική αποστολή του Oruc Reis.
Όπως εκτιμούν στο ΟnAlert καθηγητές του Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, η Τουρκία δείχνει ότι θέλει να απευθύνει πρόσκληση στην Ελλάδα για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, επιδιώκοντας όμως να προσθέσει στην ατζέντα επίδικα που είναι ευρύτερα του ζητήματος του καθορισμού των θαλασσίων ζωνών.
Σε αυτό το πλαίσιο, η ανακοίνωση ότι το Oruc Reis τους επόμενους μήνες θα μείνει σε τουρκικά ύδατα είναι πιθανό να παρουσιαστεί από την Άγκυρα ως έμπρακτη ανταπόκριση για μορατόριουμ ερευνών που ζητά, μεταξύ άλλων, η Αθήνα.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς καθώς η τουρκική Navtex αφορά περιοχή εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η Ελλάδα ζητά από τη Τουρκία «συνέπεια και συνέχεια», όπως άλλωστε έχουν δηλώσει επανειλημμένα τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σε κάθε περίπτωση η απόσυρση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα δε συνιστά τη μοναδική προϋπόθεση που θέτει η Αθήνα για να επανεκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για τη μια και μόνη διαφορά: τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Η διαφορετική αντίληψη Αθήνας και Άγκυρας για το προς επίλυση αντικείμενο των ελληνοτουρκικών διαφορών αποτελεί το μόνιμο αγκάθι στην προσέγγιση των δύο χωρών.
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
1.0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.1. Η Ελλήνων Πολιτεία θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Υπηρεσίες ως κρισιμότατο κλάδο υπηρεσίας προς το Κράτος. Είναι αναγκαίο να γίνει ανασύνταξη, αναβάθμιση και ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του κλάδου.
1.2. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλες τις Πρεσβείες οι οποίες είναι τμήματα μικρά της μητέρας Ελλάδος. Αυτοί που θα υπηρετούν σε όλες τις οργανικές και διοικητικές θέσεις είναι υποχρεωτικό να έχουν Ελληνικό DNA και να είναι ορκισμένοι για την υπέρ του Έθνους μας υπηρεσίες τους.
1.3. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν διαφήμιση του Έθνους για όσα έχει δώσει στον πλανήτη μας όπως την γνώση, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις επιστήμες, την πολιτική, τα μαθηματικά, την τέχνη, τη γλώσσα, την φιλοσοφία κλπ.
1.4. Είναι καθήκον τους η συνεργασία με φορείς άλλων κρατών για την προβολή αυτών που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας διαχρονικά.
1.5. Είναι καθήκον τους να ανακαλύπτουν τομείς – συνθήκες συνεργασίας που θα αποβαίνουν προς όφελος των άλλων κρατών αλλά κυρίως του Ελληνικού.
1.6. Είναι καθήκον τους με τις συνεργασίες αυτές να προβάλλουν την Ελλήνων Πολιτεία σε ολόκληρο τον πλανήτη για την θέση που έχει ο άνθρωπος μέσα σε αυτήν.
1.7. Ένας άλλος τομέας που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των εμπορικών ακολούθων είναι να προωθούν τα ελληνικά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα στη χώρα που είναι διαπιστευμένοι.
1.8. Η Ελλήνων Πολιτεία θα διαθέσει όσα κεφάλαια χρειάζονται για να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια που θα στεγάζονται οι τοπικές υπηρεσίες και πρεσβείες της χώρας μας.
1.9. Οι Διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κληρονομικά δικαιώματα που έχει το Έθνος μας σε οτιδήποτε βρίσκεται στην επικράτεια τους και είναι κατασκευασμένο από τους προγόνους μας.
1.10. Όπως επίσης είναι καθήκον τους η εύρεση τέτοιων κληρονομιών που βρίσκονται στο εξωτερικό και η διεκδίκηση ως πνευματικό ή κληρονομικό δικαίωμα του Έθνους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου