Τις νέες αντικειμενικές αξίες βγάζει από τον «πάγο» το υπουργείο Οικονομικών. Το ζήτημα είναι, σύμφωνα με πιστοποιημένους εκτιμητές, ότι είχαν εισηγηθεί το 90% των τιμών από τον Μάρτιο του 2020, ακριβώς στην αρχή του lockdown.
Το υπόλοιπο 10% θα υποβληθεί μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, όμως και αυτές οι εισηγήσεις θα έχουν ως ημερομηνία εκτίμησης… τον περασμένο Μάρτιο! Με άλλα λόγια, οι τιμές θα είναι παρωχημένες, από τη στιγμή που η χώρα έχει περάσει μια υγειονομική κρίση, μπήκε σε lockdown και βιώνει το δεύτερο κύμα πανδημίας.
Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι αντικειμενικές θα αποτελέσουν τη βάση για τον ΕΝΦΙΑ του 2021. Δηλαδή, αν δεν αλλάξει κάτι, ενδέχεται να δούμε φόρους ακινήτων στα ύψη, με τις τιμές των ακινήτων στα… τάρταρα λόγω πανδημίας.
Αυτούς τους επτά μήνες κατάρρευσης των εσόδων, βαθιάς ύφεσης, αλλά και «παγωμένης» αγοράς, χωρίς αγοραπωλησίες, έρευνα της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξε… αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων (κατά μέσον όρο 4,1%). Αυτό προκάλεσε εντύπωση στις τάξεις των πιστοποιημένων εκτιμητών και ανθρώπων του real estate, σε σημείο που και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου απορούν πώς προέκυψε αύξηση, σε μια περίοδο που όχι μόνο δεν αγόραζαν σπίτια, αλλά ο κόσμος δεν έβγαινε καν από το σπίτι του!
Γιατί «ξεπάγωσαν» τώρα οι αντικειμενικές; Διότι το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει εντολή στους πιστοποιημένους εκτιμητές να βρουν τις αντικειμενικές αξίες σε όλες τις τιμές ζώνης της χώρας. Τους πρόλαβε όμως ο κορονοϊός, ωστόσο η δουλειά έχει γίνει. Ακόμα και αν τα στοιχεία είναι ξεπερασμένα, το υπουργείο αποφάσισε να τα παραλάβει για να ξεκινήσει τις διαδικασίες αναπροσαρμογής.
Ούτως ή άλλως, η εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές αποτελεί προαπαιτούμενο για τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις. Η Κομισιόν στην τελευταία της έκθεση έκανε σαφή αναφορά στο θέμα: Συμμερίζεται τις έκτακτες καταστάσεις της πανδημίας, αλλά οι νέες αντικειμενικές θα πρέπει να εφαρμοστούν έως τα μέσα του 2021.
Χρονικά συμπίπτει με την έκδοση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι μπορεί να φανερωθεί και αδήλωτο χρήμα, αφού σε πολλές περιπτώσεις οι αντικειμενικές από τις εμπορικές είχαν χαοτικές διαφορές.
Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, όπως λένε στη «δημοκρατία» πιστοποιημένοι εκτιμητές, έχουν δύο επιλογές:
α) να αλλάξουν μόνοι τους -χρησιμοποιώντας δικές τους εκτιμήσεις- τις παρωχημένες αντικειμενικές, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα της αγοράς,
β) να ζητήσουν ξανά τη βοήθεια των εκτιμητών και να εισηγηθούν από την αρχή τις αντικειμενικές τής -μετά κορονοϊού- εποχής.
Στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν, πάντως, πως, μετά τη «βουτιά» στο ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο, η κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται σταδιακά, ακόμα και αν βρισκόμαστε ήδη στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Αν δεν υπάρχουν, μάλιστα, εκπλήξεις με ένα δεύτερο lockdown (είτε στην Αττική είτε σε όλη την επικράτεια), εκτιμούν ότι τα δεδομένα δεν θα έχουν μεγάλες μεταβολές.
Το υπουργείο Οικονομικών «ποντάρει» σε 3.000 περιοχές που για πρώτη φορά θα αποκτήσουν αντικειμενικές. Για να μπουν όμως στο σύστημα θα πρέπει να παραλάβουν τα στοιχεία από τους εκτιμητές. Μπορεί να μην είναι «up to date», ωστόσο το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως θα έχει μια καλή εικόνα για τα έσοδα που μπορούν να μπουν στα κρατικά ταμεία.
Οι υπολογισμοί κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ, τα οποία μπορούν να «χρηματοδοτήσουν» μια νέα μείωση 8% στον ΕΝΦΙΑ του 2021 ή να καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος, που επιβαρύνει περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ newsbreak.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου