Η Χάγη και τα μυστήρια της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας!
Η ελληνική κοινή γνώμη γνωρίζει έως τώρα μόνο όσα δήλωσαν ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο Αλβανός Πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη είναι εάν το σχετικό έγγραφο που θα συνταχτεί, ένα είδος συνυποσχετικού, όπως είναι η πρακτική για την προσφυγή στη Χάγη θα υποδεικνύει στο Διεθνές Δικαστήριο πώς να οριοθετήσει την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, ή απλώς θα ζητάει από το δικαστήριο να οριοθετήσει με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας…
Έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε αν υπάρχει, εκ των προτέρων, ενός είδους συμφωνία με την Αλβανία, διαφορετική ή ίδια, με τη συμφωνία στην οποία είχαν καταλήξει οι δύο χώρες το 1996 και την οποία δεν τήρησε στη συνέχεια η γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, αυτή η συμφωνία, που τορπιλίστηκε από την πλευρά της Αλβανίας και τον ίδιο τον Ράμα, που ήταν τότε στην αντιπολίτευση, χρειάζεται: «Εμβάθυνση και ενδυνάμωση. Να προχωρήσουμε από κοινού σε μία νέα συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας».
Καλό θα ήταν να ενημερωθούμε πού θα εδράζονται η «εμβάθυνση και ενδυνάμωση» και κατά πόσον έχουμε υποχωρήσει στις επιδιώξεις της αλβανικής πλευράς, η οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει προνομιακές σχέσεις με την Τουρκία, την οποία ο καθορισμός ΑΟΖ Ελλάδας και Αλβανίας την αφορά άμεσα.
Αν στην απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης υπάρχει καθορισμός ΑΟΖ, με μειωμένη επήρεια στα Διαπόντια νησιά, αυτό θα αφορά και τα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Δηλαδή, ίσως αποδειχθεί παγίδα να νομολογηθεί παγίως το καθεστώς της υφαλοκρηπίδας που θα διέπει συμπλέγματα μικρών νήσων, όπως των Διαπόντιων, γεγονός που αυτομάτως θα έχει γενική εφαρμογή και στα υπόλοιπα νησιωτικά συμπλέγματα, όπως της Μεγίστης κ.λπ.
Πάντως, όπως υποστηρίζουν αναλυτές, ήδη έχουμε αποδεχθεί μειωμένη επήρεια στα νησιά μας με τον καθορισμό της ΑΟΖ με την Ιταλία και με την Αίγυπτο. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί όλες τις συμφωνίες για να επιβάλει τις επιδιώξεις της
Πηγη
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
1.0 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
1.1. Η Ελλήνων Πολιτεία θεωρεί το Υπουργείο Εξωτερικών και τις Διπλωματικές Υπηρεσίες ως κρισιμότατο κλάδο υπηρεσίας προς το Κράτος. Είναι αναγκαίο να γίνει ανασύνταξη, αναβάθμιση και ανασυγκρότηση όλων των υπηρεσιών του κλάδου.
1.2. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι άμεσα συνδεδεμένο με όλες τις Πρεσβείες οι οποίες είναι τμήματα μικρά της μητέρας Ελλάδος. Αυτοί που θα υπηρετούν σε όλες τις οργανικές και διοικητικές θέσεις είναι υποχρεωτικό να έχουν Ελληνικό DNA και να είναι ορκισμένοι για την υπέρ του Έθνους μας υπηρεσίες τους.
1.3. Είναι υποχρεωμένοι να ασκούν διαφήμιση του Έθνους για όσα έχει δώσει στον πλανήτη μας όπως την γνώση, την τεχνογνωσία, την τεχνολογία, τις επιστήμες, την πολιτική, τα μαθηματικά, την τέχνη, τη γλώσσα, την φιλοσοφία κλπ.
1.4. Είναι καθήκον τους η συνεργασία με φορείς άλλων κρατών για την προβολή αυτών που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας διαχρονικά.
1.5. Είναι καθήκον τους να ανακαλύπτουν τομείς – συνθήκες συνεργασίας που θα αποβαίνουν προς όφελος των άλλων κρατών αλλά κυρίως του Ελληνικού.
1.6. Είναι καθήκον τους με τις συνεργασίες αυτές να προβάλλουν την Ελλήνων Πολιτεία σε ολόκληρο τον πλανήτη για την θέση που έχει ο άνθρωπος μέσα σε αυτήν.
1.7. Ένας άλλος τομέας που θα δραστηριοποιηθούν μέσω των εμπορικών ακολούθων είναι να προωθούν τα ελληνικά αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα στη χώρα που είναι διαπιστευμένοι.
1.8. Η Ελλήνων Πολιτεία θα διαθέσει όσα κεφάλαια χρειάζονται για να αποκτήσει ιδιόκτητα κτίρια που θα στεγάζονται οι τοπικές υπηρεσίες και πρεσβείες της χώρας μας.
1.9. Οι Διπλωματικοί υπάλληλοι έχουν καθήκον να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες για τα κληρονομικά δικαιώματα που έχει το Έθνος μας σε οτιδήποτε βρίσκεται στην επικράτεια τους και είναι κατασκευασμένο από τους προγόνους μας.
1.10. Όπως επίσης είναι καθήκον τους η εύρεση τέτοιων κληρονομιών που βρίσκονται στο εξωτερικό και η διεκδίκηση ως πνευματικό ή κληρονομικό δικαίωμα του Έθνους μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου