Κλίμα απογοήτευσης στις επιχειρήσεις του Λιγνιτικού Κέντρου δυτικής Μακεδονίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσχωρήσει σε ολική απολιγνιτοποίηση το 2023.
Το master plan που έχει αναλάβει να συντάξει η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένεται να ανακοινωθεί στα μέσα του φθινοπώρου, αλλά τα μηνύματα που εκπέμπονται από την κυβέρνηση μετά και την μεγάλη μείωση των χρημάτων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, σύμφωνα με επιχειρηματικούς κύκλους είναι ανησυχητικά για το μέλλον της περιοχής.
Όπως λένε οι υποσχέσεις που έδωσαν όλοι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που πέρασαν από την περιοχή ότι οι τοπικές επιχειρήσεις θα συμβάλλουν συστηματικά και θα σηκώσουν το κύριο βάρος του γιγάντιου έργου της αποκατάστασης των εδαφών η θα συμβάλλουν στο πλαίσιο των εργολαβιών στην δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων που θα δημιουργηθούν στην περιοχή φαίνεται ότι ήδη άρχισαν να εξανεμίζονται. Ο πρόεδρος του «Παρατηρητηρίου 2028» Κλεάνθης Ακτενίζογλου μιλώντας στο vetonews αποκάλυψε ότι «η Γερμανική εταιρία juwi που έχει αναλάβει να κατασκευάσει για λογαριασμό των ΕΛΠΕ το φωτοβολταϊκό πάρκο 204 MW στην Κοζάνη θα εισάγει μετά από συμφωνία με τουρκικές εταιρίες όλο τον μεταλλικό εξοπλισμό για την στήριξη των πάνελ».
Όπως δήλωσε «η Γερμανική εταιρία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις, δεν έλαβαν καμία προσφορά για το κόστος του έργου παρότι τους έγινε κρούση σε κάτι ιδίαν συναντήσεις» και συμπλήρωσε ότι «δεν έδειξαν ενδιαφέρον στις επιχειρήσεις του ενεργειακού κέντρου» που στο πλαίσιο της Απολιγνιτοποίησης θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Ο κ. Ακτενιζογλου τόνισε ότι η παραπάνω επιλογή έχει δημιουργήσει αντιδράσεις και «πολλοί αισθάνονται εξαπατημένοι από τις υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών ότι οι επιχειρήσεις της περιοχής θα’χουν προτεραιότητα στην υλοποίηση των έργων». Μάλιστα δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι "το φωτοβολταϊκό πάρκο ανήκει στα ΕΛΠΕ στα οποία είναι μέτοχος το Ελληνικό δημόσιο που έχει λόγο στις αποφάσεις του".
Σύμφωνα με στοιχεία του έργου που έδωσαν στην δημοσιότητα τα ΕΛΠΕ τον Φεβρουάριο του 2020 η επένδυση είναι ύψους 130 εκ Ευρώ, θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας και θα παράγει 300 γιγαβατώρες ετησίως και ότι το 40 % της επένδυσης θα είναι ελληνική προστιθέμενη αξία. Ο κ. Ακτενίζογλου τόνισε ότι «ο κύκλος εργασιών των μεταλλικών κατασκευών ενός τέτοιου πάρκου ανέρχεται σε 10-12 εκ € χρήματα που θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κύκλο εργασιών τοπικών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας». Αντίθετα όπως σημείωσε "με τις ευλογίες της διοίκησης των ΕΛΠΕ θα ενισχυθεί ο κύκλος εργασιών των τουρκικών επιχειρήσεων παρ'όλη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις σχέσεις μας με τους γείτονες τους τελευταίους μήνες".
Δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα υποβάλλουν αίτημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού για συνάντηση μαζί του προκειμένου να του περιγράψουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, καθώς και το πώς προδιαγράφεται το μέλλον των 3.000 εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους. Ο κ. Ακτενιζογλου δεν απέκλεισε οι αντιδράσεις να λάβουν και πιο δυναμικό χρώμα, και να γίνουν κινητοποιήσεις εάν συνεχιστεί αυτή η περιφρονητική στάση απέναντι στις επιχειρήσεις του ενεργειακού κέντρου.
Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης επιχειρηματίας με μια από τις μεγαλύτερες εργοληπτικές εταιρίες στο χώρο των Ορυχείων τόνισε ότι «τα έργα που σήμερα εκτελούνται από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις εντός των ορυχείων δεν ξεπερνούν τα 40 εκ €» και προανήγγειλε ότι το επόμενο διάστημα εκτός από την μείωση των υπερωριών που έχει επίπτωση στους μισθούς των εργαζομένων «οι εταιρίες θα προχωρήσουν και στην μείωση ακόμη και διοικητικού προσωπικού». Ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι «μας μεταφέρονται πληροφορίες από διάφορες επαφές που γίνονται με την κυβέρνηση ότι εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης των χρημάτων του ΤΔΜ δεν θα προχωρήσουν οι αποκαταστάσεις εδαφών στην κλίμακα που αρχικά είχε υπολογιστεί και θα αφεθεί στην φύση να δώσει τις λύσεις που ξέρει». Ανέφερε την περίπτωση του ορυχείου Αμυνταίου που έχει διακοπεί η λειτουργία του και επειδή έχουν σταματήσει οι αντλήσεις των υδάτων «στην θέση του έχει αρχίσει να δημιουργείται μια μεγάλη λίμνη». Κατέληξε ότι η ΔΕΗ «δεν έχει χρήματα για τις αποκαταστάσεις και θα μεταβιβάσει αυτήν της υποχρέωση της με ότι αυτό συνεπάγεται στο ελληνικό δημόσιο».
ΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΜΕ ΑΡΙΘΜΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 6199/2015 ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΑ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
7.0. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η βιομηχανία θα δομηθεί να παρέχει αυτάρκεια σε όλους τους τομείς. Αυτό θα επιτευχθεί λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις παγκόσμιες συνθήκες για πιθανές συνεργασίες, εκτέλεση σχεδίων και επενδύσεων στους πιο νευραλγικούς τομείς.
7.1. Η βιομηχανία θα δομηθεί πάνω στο πλαίσιο της τεχνολογίας αιχμής του σημερινού παγκόσμιου γίγνεσθαι με προοπτική την ανάπτυξη πρωτοπόρων και καινοτόμων τεχνολογιών οι οποίες ως ευρεσιτεχνίες βρίσκονται στα χέρια της Ελλήνων Πολιτείας καθώς επίσης θα κληθούν οι απανταχού Έλληνες πολίτες, επιστήμονες, εφευρέτες για να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την ευφυΐα που έχουν κληρονομήσει από το γένος μας, στην Ελλήνων Πολιτεία.
7.2. Η βιομηχανία θα στηριχθεί στις πρώτες ύλες, που βρίσκονται στην Ελληνική γη.
7.3. Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στον εξορυκτικό και μεταλλευτικό κλάδο για να υπάρξει υποδομή παραγωγής των πρώτων υλών, που είναι αναγκαία για την βιομηχανική δραστηριότητα. Θα δοθεί ιδιαίτερη βάση στην παραγωγή σπάνιων μετάλλων, σπάνιων γαιών που βρίσκονται στην Ελληνική γη καθώς και η εκμετάλλευση τους.
7.4. Ειδικές μονάδες για καλύτερους τρόπους μεγιστοποίησης της εκμετάλλευσης, ειδικά βελτιωτικά και προστατευτικά μέτρα για τους βιοτικούς, αβιοτικούς, ενεργειακούς ή/ και εν δυνάμει φυσικούς πόρους όπως αυτοί κατηγοριοποιούνται σε ανανεώσιμους και μη ανανεώσιμους: Ατμοσφαιρικός αέρας, νερό, έδαφος, φυσική χλωρίδα και πανίδα, ορυκτός πλούτος υπεδάφους, ηλιακή ακτινοβολία, φυσική ομορφιά κ.ο.κ.
7.5. Όλη η παραγωγή από τα μεταλλεία της Ελλάδος θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη στην ελληνική μεταποιητική βιομηχανία. Δεν θα εξάγονται πρωτογενής πρώτες ύλες παρά μόνο μεταποιημένα βιομηχανικά προϊόντα, που θα περιλαμβάνουν την υπεραξία της μεταποίησης. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα καθίσταται αυτάρκης και αυτοδύναμη στις βιομηχανικές πρώτες ύλες.
7.6. Για την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανικών προϊόντων η προϋπόθεση που χρειάζεται, είναι να σταματήσει η υπερεκμετάλλευση των πόρων ενέργειας για λόγους κερδοσκοπικούς και η αναπροσαρμογή του κόστους της ενέργειας σε χαμηλότερες τιμές.
7.7. Για να υλοποιηθεί ένας τέτοιος σχεδιασμός χρειάζεται χρήση ενέργειας χαμηλότερου κόστους. Η Ελλήνων Πολιτεία είναι έτοιμη να ΣΕΛΙΔΑ 19 από 40
εφαρμόσει εναλλακτικές πράσινες τεχνολογίες, οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών με πλήρη ασφάλεια και απόλυτο σεβασμό ως προς το περιβάλλον.
7.8. Μια από αυτές τις τεχνολογίες, που θα εφαρμοστούν, είναι παραγωγή υδρογόνου μέσω ηλεκτρολυτικής διαδικασίας με χρησιμοποιούμενη ενέργεια για ηλεκτρόλυση, την ηλιακή.
7.9. Όλες οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας που θα χρησιμοποιηθούν θα έχουν σαν κατάληξη την χρήση ελεύθερης ενέργειας, που είναι η νομοτελειακή χρήση ενέργειας για τον πλανήτη μας.
Η Ελλήνων Πολιτεία θα καταστήσει το Ελληνικό κράτος πλήρως αυτοδύναμο βιομηχανικά και ενεργειακά θέτοντας το παγκόσμιο πρότυπο εφηρμοσμένης Τέχνης του Λόγου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ https://www.dropbox.com/s/pln8t496h3ro6ix/ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΕΣΥ-25-10-2015.pdf?dl=0
ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΛΥΞΗ ΕΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ: https://www.dropbox.com/s/vyaw1vtv3m8y11p/ΔΙΑΚHΡYΞΗ-ΕΣΥ-ΤΕΛΙΚΟ.pdf?dl=0
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου