Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο Al Jazeera, για μια ακόμη φορά παρουσίασε τη δική του πραγματικότητα όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά και τόνισε ότι η Τουρκία «απαιτεί» από την Ελλάδα «να αποφεύγει τις προκλητικές ενέργειες»!
«Είμαστε πάντα στο πλευρό της επίλυσης όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με ειρηνικό τρόπο. Απαιτούμε από τους Έλληνες γείτονές μας να αποφεύγουν επίσης προκλητικές ενέργειες», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.
Δείτε ακόμα: Ακάρ – «Περιμένουμε τους Έλληνες στην Άγκυρα»
Για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση της Τουρκίας, ο Τούρκος ΥΠΑΜ τόνισε:
«Είμαστε πάντα στο πλευρό της επίλυσης όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο με ειρηνικό τρόπο και διάλογο. Από αυτή την άποψη, βασιζόμαστε στις σχέσεις καλής γειτονίας, το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο διάλογο.
Από την άλλη πλευρά, έχουμε πει επανειλημμένα ότι δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα, και τα συμφέροντά μας στην Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και είμαστε αποφασισμένοι και πρόθυμοι να τα προστατεύσουμε, τα δικαιώματά μας εκεί, το νόμο μας και τα συμφέροντά μας.
Αυτό δεν είναι απειλή (σ.σ. εννοείται πως όχι…), είναι καθορισμός της κατάστασης και λέμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες, να μιλήσουμε το συντομότερο δυνατόν και ας λύσουμε τα προβλήματά μας με πολιτισμένο τρόπο με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους».
«Οι Έλληνες συμπεριφέρονται συναισθηματικά, προκλητικά»
Η αναφορά στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά ήταν αλαζονική, προκλητική και ενδεικτική των ψευδαισθήσεων που δημιουργούν οι Τούρκοι για την κατάσταση.
Για το τουρκολυβικό μνημόνιο, ο Ακάρ έσπευσε να επικαλεστεί το… Διεθνές Δίκαιο: «Πρέπει να είμαστε αντικειμενικοί. Τι είναι αυτό που κάνουμε εδώ: Δύο κράτη, η Δημοκρατία της Τουρκίας, κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος αναγνωρισμένο από τα Ηνωμένα Έθνη και ο εκπρόσωπος της Λιβύης στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης, αλ Σάρατζ, αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ επίσης. Αυτές οι δύο οντότητες κάνουν μια συμφωνία. Πού είναι αυτό απειλητικό και πού είναι λάθος; Μιλάμε για το διεθνές δίκαιο. Ποιο είναι το μέρος αυτού που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο; Ποιο είναι το μέρος των Ηνωμένων Εθνών που είναι αντίθετο με το νόμο; Απολύτως τίποτα. Έτσι, ό, τι κάνουμε συνεχίζεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας είναι συναισθηματικοί, προκλητικοί. Εδώ, πολλοί από τους πολίτες τους, τους οποίους μόλις ανέφερα, άρχισαν να εκφράζουν τις απόψεις τους εναντίον των ελληνικών θέσεων σχετικά με αυτό το θέμα (σ.σ. να μας τους πει κι εμάς ποιοι είναι)».
Η λέξη «διάλογος» φαίνεται ότι είναι η νέα… καραμέλα των ημερών, αλλά εννοείται ότι μαζί με τον διάλογο πάει και μια προειδοποίηση προς την ελληνική πλευρά: «Λέμε ότι είμαστε υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων μας με ειρηνικούς τρόπους και μεθόδους μέσω διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Από την άλλη πλευρά, λέμε ότι αυτό δεν είναι αδυναμία. Όταν λοιπόν ζητάμε διάλογο, δεν το λέμε αυτό λόγω αδυναμίας. Λέμε ότι μπορούμε να τα λύσουμε όλα με ειρηνικό τρόπο, αλλά από την άλλη πλευρά, θέλουμε να γνωρίζουν(σ.σ. οι Έλληνες) ότι δεν θα επιτρέψουμε καμία μονομερή ενέργεια και ότι κανένα πρόβλημα δεν θα επιλυθεί χωρίς την Τουρκία».
MSB HULUSİ AKAR: Biz her zaman Ege’deki, Doğu Akdeniz’deki ve Kıbrıs’taki tüm sorunların barışçıl yol ve yöntemle çözülmesinden yanayız. Yunanlı komşularımızın da provokatif eylemlerden uzak durmalarını talep ediyoruz.https://t.co/ZcSBwsOIpd#MSB #HulusiAkar pic.twitter.com/SgBdGiv0d8
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) July 31, 2020
Για την Αγία Σοφία ο Τούρκος ΥΠΑΜ έκανε ξεκάθαρο ότι η χώρα του δεν ακούει κανέναν: «Αυτή είναι η απόφαση της Τουρκικής Δημοκρατίας και όλοι πρέπει να τη σέβονται. Κανένα άλλο πρόσωπο, ίδρυμα ή κράτος δεν έχει το δικαίωμα να μιλήσει για αυτό. Το απορρίπτουμε απολύτως, δεν δεχόμαστε κάτι τέτοιο».
ΠΗΓΗ NEWSBREAK.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου